ΡΑΜΠΕΣ

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΡΑΜΠΕΣ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ;

Οι ράμπες από σκυρόδεμα κατασκευάζονται για να γεφυρώσουν υψομετρικές διαφορές επιπέδων και έχουν χρήση κυρίως σε υπόγεια, γκαράζ βιομηχανικούς χώρους κλπ.

Η επιφάνεια πρέπει να είναι σκληρή και αντιολισθηρή. Να αντέχει σε μηχανικές καταπονήσεις, αδιάβροχη και με ανθεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, οξέα και άλατα.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1. ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

Η ύπαρξη ενός δυνατού και υγιούς υποστρώματος είναι απαραίτητη, κυρίως όταν το δάπεδο αναμένεται να δεχθεί μεγάλα φορτία.

Εάν δεν υπάρχει, καλό είναι να δημιουργηθεί μια στρώση με θραυστό υλικό και κροκάλες και στη συνέχεια μια τελική στρώση με συμπιεσμένο 3Α.

 

2. ΠΛΕΓΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Τοποθετείται δομικό πλέγμα ενίσχυσης Τ131 για ενίσχυση του σκυροδέματος και σε περίπτωση μαλακού εδάφους διπλό πλέγμα.

 

3. ΙΝΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

Διαστρώνεται σκυρόδεμα C20/25, οπλισμένο με ίνες πολυπροπυλενίου για αυξημένες μηχανικές αντοχές σε πάχος τουλάχιστον 10 εκ., και διαμορφώνονται οι σωστές κλίσεις με ειδικό οδηγό –καλούπι ανάλογα μα την διαφορά ύψους και το μήκος της ράμπας.

 

4. ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Γίνεται επίπαση με προαναμεμιγμένες κονίες που αποτελούνται από ειδικά διαβαθμισμένα χαλαζιακά αδρανή σε νωπό σκυρόδεμα με κατανάλωση 4-5 kg/m2 και ακολουθεί η κατασκευή των αυλακώσεων που προσδίδουν την αντιολισθηρότητα, (ψαροκόκκαλο).

Το αποτέλεσμα είναι μια λεία σκληρή και ανθεκτική επιφάνεια σε διάφορα χρώματα (συνήθως γκρί ή κεραμιδί).

Σημαντική είναι η χρήση κατάλληλου ρευστοποιητή σκυροδέματος, ώστε να υπάρχει εργασιμότητα για την δημιουργία των αυλακώσεων.

TOP