ΣΤΑΜΠΩΤΑ ΔΑΠΕΔΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΑΜΠΩΤΟ ΔΑΠΕΔΟ;

Με την τεχνική του σταμπωτού δαπέδου έχουμε την δυνατότητα να διαμορφώσουμε επιφάνειες από σκυρόδεμα (μπετόν), με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζουν με κατασκευές από πέτρα, τούβλο, κεραμίδι, ξύλο, κλπ. Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα σχήματα και τεχνικές στην επιφάνεια με λιγότερο κόστος σε σχέση με τα αυθεντικά υλικά αλλά με αξιόπιστη και ισχυρή κατασκευή. Τα τελευταία χρόνια προτιμώνται ολοένα και περισσότερο από ιδιώτες για την διαμόρφωση κυρίως εξωτερικών χώρων (αυλές, ταράτσες, υπόγεια, μπαλκόνια, κλπ), αλλά και από δημόσιους φορείς (χώροι στάθμευσης, πλατείες, πεζοδρόμια κλπ).

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1. ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

Η ύπαρξη ενός δυνατού και υγιούς υποστρώματος είναι απαραίτητη, κυρίως όταν το δάπεδο αναμένεται να δεχθεί μεγάλα φορτία.

Εάν δεν υπάρχει, καλό είναι να δημιουργηθεί μια στρώση με θραυστό υλικό και κροκάλες και στη συνέχεια μια τελική στρώση με συμπιεσμένο 3Α.

 

2. ΠΛΕΓΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Τοποθετείται δομικό πλέγμα ενίσχυσης Τ131 για ενίσχυση του σκυροδέματος.

 

3. ΙΝΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

Διαστρώνεται σκυρόδεμα C20/25, οπλισμένο με ίνες πολυπροπυλενίου για αυξημένες μηχανικές αντοχές σε πάχος 10 εκ.

 

4. ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Πάνω στο φρέσκο σκυρόδεμα γίνεται η αποτύπωση του επιλεγμένου σχεδίου με σιλικονούχες στάμπες. Την επόμενη ημέρα γίνεται ο καθαρισμός με κατάλληλα χημικά παρασκευάσματα. Το αποτέλεσμα είναι μια λεία σκληρή και ανθεκτική επιφάνεια με το επιλεγμένο σχέδιο σε διάφορα χρώματα.

Στη συνέχεια γίνεται κοπή αρμών ανά 25 m2 και γέμισμα με κατάλληλο ελαστομερές υλικό (συνήθως πολυουρεθανική μαστίχα) και η τελική επάλειψη με βερνίκι.

 

5. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα σταμπωτά δάπεδα:

  • Είναι οικονομικά σε σχέση με αντίστοιχες κατασκευές
  • Είναι ανθεκτικά στο χρόνο και σε μηχανικές καταπονήσεις και χημικές προσβολές
  • Δεν απαιτούν συντήρηση
  • Εχουν σύντομο χρόνο κατασκευής
TOP